Meny

Equmenias Årsberättelse 2019

Equmenias årsberättelse 2020

ÅRSBERÄTTELSE FÖR EQUMENIA ÖSTER VERKSAMHETSÅRET 2020
När vi samlades till SMU årsmöte på 1990-talet åt vi alltid smörgåstårta. När vi möttes i Garda Missionskyrka 7 februari 2020 startade vi enligt nuvarande tradition med goda tacos. Då såg vi fram mot ett vanligt, roligt scoutår. Nu, med facit i handen, kan vi se tillbaka på ett ganska ovanligt, men roligt år i vår scoutkår. Det ovanliga beror förstås mest på corona-pandemin, som gjort att en del blev inställt, annat uppskjutet eller gjort på något helt oplanerat sätt.
Vårterminen började som planerat med en ”rotationsrunda”, alltså att varje ledare ansvarade för ett tema (Bibel, Vad är scout?, Yxa/kniv/såg, Schiffer/koder och samarbete) som anpassades för patrullernas olika erfarenheter. Ett smart sätt att variera kvällarna med mindre förarbete för ledarna! Patrull Räven fick också chansen att börja prova på att vara ledare. Fågelskådning för de yngre patrullerna och flottbygge, med en blöt och rolig sjösättning för de äldsta hann vi också med. Terminen kunde vi också avsluta på Snäckan med minigolf och grillning. Men scoutinvigningen fick vi flytta till höstterminens början en vanlig scoutkväll utan deltagande av familjerna. Den inställda Vårhajken & St Göranstävlingen blev till en egen Österspårning vid Linnéstigen i När. Mycket trevligt arrangerad av familjen Thomasson/Fagerberg!
Vi kan konstatera att ”Det blev ett läger 2020”. Nog det kortaste sommarläger i Östers historia, men intensivt och roligt hade vi vid Gustavs tillsammans med Sudrets scouter och några från Hemse.
Ska´ut-kursens blå del blev uppskjuten. Däremot åkte Agens, Louise och Märta i början av augusti på en annan scoutledarutbildning:
”Vi åkte tåg till Boden för att gå kursen ”Leda för en hållbar värld”, ett samarbete mellan Scouterna och Försvarsmakten, vilket gör denna kurs väldigt unik. Under kursen vandrade vi tillsammans med ett 30-tal andra scouter från hela Sverige, några scoutledare och 4 militärer genom Arjeplogs fjällen. Förutom att vandra och lära oss massor från militärerna om fjället, kartläsning och vandring överlag så hade vi även kurspass då vi lärde oss mycket om ledarskap och hållbar utvecklig. Kursen var en fysisk och psykisk utmaning och samtidigt en helt fantastisk upplevelse vi aldrig kommer att glömma! (Agnes)
De ”gamla” ledarna kan konstatera att vår förening fått mycket energi och bra idéer genom våra yngre ledare.
Höstterminen startade med temat ”Mat”, en ny rotationsrunda för att gå igenom mathygien/ eldvett/ stormkök/ elda i våra spisar/ hantera öppen eld. Våra scouter var duktiga på att hålla sig hemma när de var sjuka men trots en liten nedgång strax efter start har de varit lika trogna som vanligt. Telematchen gick av stapeln veckan före höstlovet, med mycket bra resultat av flera patruller, men som ”tur var” vann Väster i år och fick äran att ordna nästa års tävling. Sen ställde corona-viruset verkligen till det och vi fick lov att avsluta terminen i förväg. ”Bynight” i Hemse, där många av Östers tonåringar deltar fick lov att gå över till digital form, men några roliga ”Äventyr” har kunnat genomföras med Marcus Johnsons hjälp.
Även i år fick vi möjlighet att ”göra av med lite pengar från Bilda”. Eftersom årets julklapp gjort stormköket så populärt gick det bara att få tag på 2 nya kök. Dessutom blev det en ny stek/grillhäll som väntar på att invigas. En glad oväntad julklapp blev ett bidrag på 10 000:- från Fritorpsstiftelsen ”för att vi har så bra verksamhet”.
Under året har Equmenia Öster haft 39 medlemmar. Styrelsen har bestått av Anna-Lena Olsson, ordförande, Märta Jaxelius, Sara Jaxelius, David White och Louise White med Anders Tengqvist och Hampus Fagerberg som ersättare. Eftersom nästan hela styrelsen träffas varje scoutkväll har vi löpande fattat de beslut som behövts utan att samlas till formella styrelsemöten.
På styrelsens uppdrag,
Anna-Lena Olsson